UPOZNAVANJE SA OSNOVNIM KNJIGOVEŠKIM ALATIMA

Znate onu “bez alata nema zanata”, kad imate hobby ili želite nešto svojim rukama napraviti, morate nabaviti odgovarajući alat. Moram priznati da sam se prilično namučila, kada sam pred dosta godina krenula sa izradom foto albuma, doći do alata i materijala. Trenutno je ipak situacija nešto bolja pa se lakše kupi sve što vam treba. A treba vam štošta!

Ovaj put ću vam predstaviti neke alate koje koristim i bez kojih se ne može, svojevrsna osnova koju nadograđujete kako napredujete i otkrivate neke nove tehnike, materijale i ideje.

Krenimo redom:

 1. Podloga za rezanje – obnavljajuća podloga za rezanje je vrlo korisna i meni osobno nezamjenjiva dok radim. Imam ih više, jednu veliku A1 formata na radnoj površini i više manjih koje mi posluže kada radim neke manje stvari i manje rezove.
 2. Četke i kistovi za ljepilo – raznih veličina, veće su obavezne kod ljepljenja većih površina a manje za sitnije stvari.
 3. Metalno ravnalo – sve varijante ravnala su jako potrebne, ali duže metalno ravnalo puno znači kada režem npr. platno ili ljepenku.
 4. Valjak za kaširanje – nije toliko neophodan ali kada se naviknete na njega, postane obavezan. Služi najviše kod kaširanja papira na ljepenku ili kod oblačenja ljepenke u platno, istiskuje zrak ravnomjerno.
 5. Skalpeli – jako potrebni jer se stalno nešto reže a potreban je što ravniji i brži rez. Postoje razne varijante, no bitno je da je oštar. Ponekad dobro dođu i manji skalpeli, posebno oni sa rotirajućom oštricom, odličan za izrezivanje oblika.
 6. Rotirajući rezač – nije neophodan ali meni vrlo praktičan kod rezanja platna i većih dimenzija papira.
 7. Bušač za papir – za manje debljine papira je odličan, ili za pojedinačne rupe na mjestima koje su teško dostupne većoj bušilici. Dolazi sa setom nastavaka za razne dimenzije bušenja.
 8. Svrdlo – potrebno kod uveza bilježnica, knjiga i sličnog.
 9. Kost za savijanje – neophodan alat, ima mnogo primjena. Služi za ručno savijanje papira, ali i kod oblaganja korica u platno je nezamjenjiv. Postoje teflonski koji su odlični jer ne ostavljaju trag na papiru kod savijanja (papir se ne sjaji) i obična kost.
 10. Škare – važno da su jako oštre i da su raznih veličina.
 11. Konac za uvez – neophodan kod uveza šivanjem. Debljina konca ovisi o projektu kojeg radite. Važno je da prođete pčelinjim voskom sa obje strane niti prije nego krenete šivati. Manje se mrsi konac dok njime radite, postaje čvršći i čvorovi budu jači.
 12. Igle – također veličina igle ovisi o projektu na kojem radite.
 13. Pincete – nisu neophodne ali dobro dođu kao pomoć za npr.teško dostupna mjesta i baratanje sitnim dijelovima koje lijepite.
 14. Kopča za papir – vrlo su praktične jer mogu dosta čvrsto držati veći snop papira, pa je lakše uredno odraditi posao, npr.kod podrezivanja krajeva i slično.

Ovo su neki osnovni alati koje koristim svakodnevno. Naravno da za veće projekte trebaju i dodatni veći alati poput giljotine za rezanje, bigalice, bušilice… i slično. O tome ću u nekom od slijedećih blogova.

Slobodno se javite sa pitanjima o čemu bi voljeli da pišem ili da podijelimo iskustva, bit će mi drago!